Djur i alla former

För många börjar det redan som barn, vi tjatar på våra föräldrar. Snälla, kan jag inte få en hund, eller en katt, eller en hamster, eller en vandrande pinne? Det är något visst med djur och även om alla inte kan ha egna djur så är djurparker välbesökta och grannhundar välklappade.

Hundar i vård och omsorg

Det har blivit allt vanligare att använda hundar i vården på grund av deras goda inverkan på bland annat demenssjuka och gamla. En mjuk päls att smeka betyder mycket och det finns idag särskilda utbildningar för både hundar och hundägare som vill ägna sig åt detta. Hundar kan motivera till aktivitet, en enkel promenad till exempel. Deras blotta närvaro kan dämpa ångest och oro i palliativ vård genom att få människan att utsöndra oxytoxin, en sorts hormon som får oss att må bra. Självklart kan du ha en hund enbart för ditt eget välbefinnande också. Det kostar en slant men är väl investerade pengar i din egen livskvalitet. Uppstår oförutsedda extrakostnader i samband med hundägandet kan ofta ett enkelt snabblån bidra till att lösa problemet.

Skillnader mellan människa och djur

Det finns förstås många skillnader mellan människosläktet och olika djurarter. Apor är väl de som vi rent instinktivt tycker liknar oss själva mest och de kan utföra en del saker som är snarlika människans beteende. Vissa apor lyckas lära sig lite teckenspråk och på så sätt kan de kommunicera åtminstone lite enklare sammanhang. Den mest kända historien i detta sammanhang är nog gorillan Koko som kunde över tusen tecken och förstod över tvåtusen ord ur talspråket. Kommunikation är viktig och även hundar är bra på att kommunicera att de vill gå ut eller att de verkligen, verkligen, VERKLIGEN tycker att de också ska få en bit av den där kakan.

Minne och sammanhang

Djuren är däremot väldigt dåliga på att förstå sammanhang eller sekvenser av information och dra slutsatser av det. Visst kan marsvinet koppla ihop öppning av kylskåpet med fräscha salladsblad men det betyder inte att det finns någon djupare förståelse av processen att ägaren upptäckt att matskålen är tom och att det är dags för påfyllning av både mat och vatten. Särskilt inte på ett nytt ställe eller om kylskåpet byts ut mot ett nytt som låter på annat sätt. Att känna igen sekvenser är något som kräver en förmåga att tänka både matematiskt och språkligt enligt forskare.

Att vara djurägare

Oavsett vilket djur du föredrar är det ett stort ansvar att vara djurägare. Om olyckan är framme är det viktigt att ha en bra djurförsäkring för sitt djur. Det finns gott om klubbar och aktiviteter där du kan lära dig mer om just ditt djur, kanske gå med i någon klubb, tävla i kaninhoppning eller utbyta erfarenheter av mer allmänt slag. Precis som vi människor är varje djur en egen individ men det finns förstås stora likheter inom olika djurgrupper. Men det finns skillnader också; våra tamkatter må vara släkt med lejonen, de är ju kattdjur båda två. Men lejonen kan faktiskt inte det som många av oss tycker är så otroligt mysigt och viktigt med katten: Lejonen kan inte spinna, och det kanske är lika bra det med tanke på vilken ljudvolym det i så fall borde bli frågan om.