Att äga höns

Om du äger egendom ute på landet kanske du funderat på att äga bonddjur. Höns är bra djur att börja med, eftersom de är enkla att ha hand om och billiga att köpa. Detta till skillnad från större djur som hästar, som kräver en hel del arbete. Höns går att slakta när de är stora nog men det går även att behålla dem för att producera ägg. Det här är vad du behöver för att komma igång.

Rätt utrustning

Planerar du att ha flera höns så kan det vara bra att köpa ett Hönshus, särskilt om du planerar att ha tupp, eftersom ett hönshus förenklar för hönsen att ta hand om sina ungar. Du behöver även tråg för vatten och mat och gott om utrymme för allt. Vill du inte att hönsen vandrar fritt så kan du sätta upp hönsnät runt hönshuset, men hönsen behöver gott om plats att vandra på. Utan hönsnät riskerar du att dina djur smiter, som den kontroversiella tuppen i malmö, som det tog ett helt år att fånga in.

Bra foder

Hälsosamma höns kräver ett bra foder, men bra foder tenderar att vara en aning dyrare. Har du inte särskilt många höns kan du testa att laga ditt eget foder, för att spara en hel del pengar. Höns äter det mesta men nyttigt hönsfoder inkluderar:

  • Majs, billigt och enkelt att köpa i större mängder.
  • Vete
  • Havregryn, men det får inte utgöra mer än 15% av deras kost.