Djur i fångenskap

Djur i fångenskap är alltid en kontroversiell fråga. Det finns alltid de som är för och de som är emot. Det finns de som är emot att djur hålls som sällskapsdjur, att katter får vara innekatter, att hästar rids på eller att en hamster blir satt i en bur. Sedan finns det också de som är emot att djur används till nöje i djurparker, att de sätts i små inhägnader enbart för att tillfredsställa människans nyfikenhet av att se stora, exotiska djur på nära håll.

Men det många inte tänker på är att alla de arter som hålls som sällskapsdjur är domesticerade och skulle inte klara sig ute i det vilda. Man har avlat bort en del av deras instinkter och egenskaper som gör att de inte längre kan leva på egen hand, få fram föda och se faror.

Likaså fungerar djuren i djurparken som är delvis domesticerade efter att ha vuxit upp i fångenskap. Ibland är det dessutom nödvändigt att ha annars vilda djur i fångenskap, om arten till exempel är utrotningshotad och man ska bedriva ett bevarandearbete.

Men det är hårt reglerat att ha djur i fångenskap, både i djurpark och som sällskapsdjur där man måste ge djuret möjlighet att uträtta sina naturliga behov, som kan vara gräva, simma, springa etcetera.