Exotiska djur

I de svenska djurparkerna finns det inte enbart svenska djur, här kan man även se djur från andra länder, kontinenter och klimat. De klassas som exotiska djur, eftersom de inte lever i Sverige.

Man kan till exempel uppleva djur från den Afrikanska savannen. Elefanten är ett typiskt exempel på ett exotiskt djur som går att se på en svensk djurpark. Arten är också det enda kvarlevande snabeldjuret i världen. Det finns flera olika raser av elefant, störst är den afrikanska elefanten med sin vikt på upp till 9 ton och en mankhöjd på upp till 4 meter. Elefanten gillar att bada och använder då sin snabel för att spruta vatten över kroppen. Ett annat kännetecken för elefanten är de stora betarna som den har. Betarna kan bli upp till 3 meter långa och väga 100 kilo då de växer hela elefantens liv. På grund av sina betar som är väldigt populära och värda massor med pengar så har tjuvjakten på elefanter ökat.

Ett annat djur som lever på savannen är noshörningen vars kännetecken är dess horn fram på nosen som kan vara ett eller två till antalet. Hornet är gjort av kraftigt hår som har tvinnats, och inte benvävnad som man lätt kan tro. På savannen lever noshörningen i mindre grupper och den kan till och med föredra att leva ensam. Människan är en vuxen noshörnings enda fiende.

Ett annat populär djurparksdjur är lejonet som fascinerar med sin ståtliga utstrålning. Lejon kategoriseras som kattdjur och är där det näst största. Något som kännetecknar lejonet är dess välkända man som man hittar på hanarna samt det grova vrål som de kan ge av sig. En vuxen hane väger runt 200 kilo, har en mankhöjd på runt 120 centimeter och en kroppslängd på mellan 170-250 meter. Lejon i fångenskap har en tendens att bli ännu större till sin storlek tack vare bättre tillgång till föda.

Världens största kattdjur är dock tigern, som även den går att beskåda på svenska djurparker. Den största rasen av tiger är sibirisk tiger och den kan nå en vikt på upp till 300 kilo och ha en kroppslängd på mellan 270 – 330 centimeter. Tigern är ett rovdjur vars föda är bland annat älg, vildsvin, rådjur och hjort. När de har fällt ett byte kan de äta på det i flera dagar för att sedan klara sig utan föda i några dagar. På så sätt behöver tigern enbart fälla cirka ett byte i veckan.

Med hjälp av sina stora tassar kan den lätt ta sig fram på olika underlag, även på snö, och den kan nå hastigheter på upp till 60 kilometer i timmen. Tigern är, precis som många exotiska rovdjur, hårt utsatt av tjuvjägare i det vilda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *