Svenska djur

Sveriges natur bjuder på ett rikt djurliv med stor variation. Det finns både bytesdjur och rovdjur som samsas om naturens resurser. Många känner till de allra vanligaste djuren som man ofta pratar om, till exempel björn, älg, rådjur och hare. Men det finns en hel del djur där ute som inte lika många känner till.

Järv är ett exempel på ett sådant djur. Järven är ett rovdjur som lever ensam i terräng som är svår för människor att ta sig till, varför vi sällan ser skymten av den. Stora tassar och en kraftig kroppsbyggnad kännetecknar järven som är Europas största mårddjur. Dess huvudsakliga föda är kadaver av djur som andra rovdjur redan har fällt. Järven rensar då kadavret på ytterligare mat och är dessutom smart att samla mer mat än vad den behöver. Den överflödiga maten sparar den sedan i ett matförråd som den kan ta ur i sämre tider. Efter att ha varit utrotningshotad en tid på grund av tjuvjakt fridlystes järven och har sedan ökat i antalet och ligger nu på en jämn nivå.

I de svenska vattnet kan man också hitta brugd. Brugd är en hajart och är i särklass den största levande fisken i svenskt vatten. En brugd kan bli mellan 10-12 meter långt och väger runt 3-4 ton. Det är enbart på västkusten som man kan se skymten av en brugd, om man har tur. De lever vanligtvis inte i Östersjön. De äter främst plankton.

Lyfter man blicken från havet och marken och ser sig om i luften kan man ha tur att se skymten av en pilgrimsfalk som håller till över hela Sverige. Pilgrimsfalken är en stor och ståtlig falk med ett vingspann på 80 – 110 centimeter. Fågeln räknas också som världens snabbaste djur då den kan komma upp i hastigheter om 320 km/h när den störtdyker. Det är genom störtdykning den främst får tillgång till sin föda då den slår fåglar i mindre storlek i hög hastighet. Bytet dör då av den kraftiga krock som uppstår.

Ett mindre vilt levande djur som få vet om är fjällämmeln. Fjällämmeln tillhör kategorin för gnagare och påminner om en hamster i både storlek och färg. Den huserar i de nordligare delarna i Sverige och trivs mycket bra i fjällen. De är precis som alla gnagare växtätare och deras föda består av gräs och mossa. En fjällämmel blir cirka 12-15 centimeter lång och väger runt 100 gram.