Gnagare

Gnagare är populära husdjur i de svenska hemmen, framför allt i barnfamiljer då de är relativt lättskötta och billiga i både inköp och underhåll. Det är många barn som får en kanin, en hamster eller ett marsvin som sitt första husdjur. En gnagare kan man dessutom köpa på en vanlig djurbutik och man behöver inte kontakta uppfödare eller köpa privat, även om det också går. Vill man ha ett djur efter en speciell linje, för att man vill tävla med det eller ställa ut (främst kanin) så köper de allra flesta sina djur hos specifika uppfödare. Men för att bara vara ett husdjur i familjen går det utmärkt att inhandla sitt nya husdjur i en djurbutik.

Marsvin är sociala djur som inte trivs med att leva ensamma. I det vilda lever de ofta i flock och man rekommenderar därför att ha minst två marsvin. Dessa djur har kommit att bli något av en favorit hos barn då de inte bara är lättskötta utan även väldigt lugna. Dess huvudsakliga föda är gräs så de är gärna ute och betar under sommarhalvåret och under vinterhalvåret måste de stödutfodras med mer hö. De ska också utfodras med grönsaker, helst de som är rika på C-vitamin.

Ett marsvin bor bäst i en bur på en lugn och något avskild plats. Buren kan varieras i oändlighet så att marsvinet har en tillfredsställande miljö. Underlaget kan vara tidningspapper, halm eller pelleterat papper. Vanligt kutterspån får undvikas då det dammar.

Den vanligaste hamstern att ha som husdjur är den populära guldhamstern. Många barnfamiljer väljer en hamster som barnens första husdjur, mycket för att deras livslängd på 2-3 år är väldigt kort. Då hinner barnen inte tröttna och man märker om deras intresse för djur är bestående. Hamstern är allätare och äter det mesta av knäckebröd, frukt och grönsaker. För att vara på säkra sidan att hamstern får i sig allt det som den behöver rekommenderar man att köpa färdig pelletsblandning avsedd för hamstrar. En hamster bor i en bur som kan varieras med ägarens kreativitet. Här kan man ha hjul som den kan springa i, tunnlar och gångar. Underlaget bör vara lättbytt och lättskött.

Även kaniner är populära sällskapsdjur för barnfamiljen, men en kanin skiljer sig en aning från marsvin och hamster. En kanin kan vara mycket mer aktiv och det finns tävlingar i både kaninhoppning och utställningar att delta i. Den kan också bo både inomhus och utomhus då den anpassar sin päls efter klimatet. Många låter kaninen bo inne på vintern och utomhus på sommaren där den kan beta gräs som är dess naturliga föda.

Att tänka på med en kanin är att den inte är lika lugn i sitt temperament som ett marsvin.