Hundar

En hund är inte bara ett husdjur. Många ser den som en familjemedlem men också en livsstil och ett fritidsintresse. Det finns väldigt många hundraser att välja mellan beroende på vad syftet med en hund är. Om man bara vill ha den som sällskap så passar en del raser bättre än andra, lika som andra raser passar bättre om man vill vara aktiv med sin hund.

Innan man köper en hund är det därför viktigt att noga tänka igenom sitt köp och vad syftet med en hund är. Därefter bör man noga kolla igenom vad det finns för raser som passar ens behov och förväntningar, och inte bara köpa en hund av en ras som man tycker är söt eller cool.

Man behöver också tänka igenom om man verkligen har råd med en hund. Det är inte bara inköpet som är relativt kostsamt utan även de löpande kostnaderna skenar lätt iväg. Det krävs en del nödvändig utrustning såsom koppel, halsband och sele. En hund behöver även matskål, vattenskål och en egen bädd dit den kan gå undan och vila i lugn och ro.

Utöver det behöver den försäkring och regelbunden veterinärvård i form av vaccinationer och tandkontroll. Har man dessutom en hund av en aktiv ras är det bra om man kan gå kurs, något som också kostar pengar i form av kursavgift och medlemskap i klubben.

Man räknar med att en hund kostar närmare 90 000 kronor under sin livstid, en summa där man har inkluderat inköpet av hunden, foder, tillbehör och viss veterinärvård. Men med en aktiv hund blir kostnaderna genast dyrare, särskilt om man också vill ställa upp i tävlingar och utställningar. Likaså kan man ha otur med sin hund så att veterinärkostnaderna skenar iväg ännu mer. Det är därför viktigt att ha en buffert till sin hund för oförutsedda utgifter om olyckan skulle vara framme.

Förutom att hund kostar en hel del pengar så tar det också mycket tid med en hund. Den ska ut på promenader och den ska heller inte vara ensam så mycket. Även om det är massor med krav och förpliktelser med att vara hundägare så får man inte glömma bort alla fördelar som finns med en hund. Du får en trogen och snäll vän, du får daglig motion, och enligt forskningsstudier så kan sällskapet med en hund reducera stress.