Spana efter skogens djur

Att stöta på ett djur i skogen kan vara en speciell och minnesvärd upplevelse. Såväl stadsbor som ortsbor på landet stöter på många djur i vardagen – grannens katter, hundar, kor, hästar samt rådjur som betar i trädgården. Att däremot stöta på en älg, bäver eller varg kan vara en oförglömlig upplevelse för många, inte minst för de som har långt till den närmaste skogen.

Gryning och skymning är en bra tid för att spana efter vilda djur. På morgonen är många fåglar i full gång med att sjunga och leta föda och då kan man få syn på många av de fågelarter som annars håller sig undan. I skymningen är det vanligt att djur som älg och vildsvin vågar sig på lite längre förflyttningar. Det är också då man kan få syn på många nattaktiva djur som grodor och reptiler.

För att spana efter skogens vilda djur är det bra att ha på sig skor som man både kan smyga i och som tål att bli blöta. Det är också bra att ha på sig kläder som är praktiska och bekväma och har en färg som smälter in i omgivningen. Kläder från olika naturinriktade företag som Garphyttan är lämpliga eftersom de både är funktionella och passar bra ute i naturen. Med rätt kläder slipper man bli blöt, kall och få myggbett på kroppen.

I grunden är det bara att ge sig ut under rätt tidpunkt på dygnet och börja spana. Men om man vill få ännu bättre förutsättningar kan man utrusta sig med en kikare. På så vis kan man spana efter djur utan att skrämma bort dem och även få en närmare titt på små djur som fåglar och gnagare.